Publicatie: Cobouw.nl | februari 2015

Ekosiet brengt in Utrecht gegoten composietsteen onder de aandacht

Utrecht - Ekosiet toont drie productlijnen die het bedrijf maakt uit gegoten composietsteen. De toeleverancier mag zijn dorpels, afbouwelementen zoals raamdorpels en speciale producten volgens klantspecificatie sinds eind vorig jaar leveren met een KOMO-certificaat.

Er zijn meer bedrijven die producten uit composietsteen leveren, zegt Hans Kroon, directeur van het bedrijf. Het verschil met andere aanbieders zit volgens hem in onder meer de maatvastheid van de producten.

 

Belangrijk voor de timmerindustrie die immers krappe toleranties van tienden van millimeters hanteert. Wil een toeleverancier deze industrie kunnen bedienen, dan moeten de producten binnen die marges vallen. “In de praktijk hanteert elke timmerfabrikant zijn eigen maatvoeringen”, zegt Kroon. “Voor de toeleverancier is het de kunst elke afnemer afzonderlijk van een passend product te voorzien.” Dat laatste komt dan volgens hem vooral neer op “maatwerk tegen confectieprijzen”. Ekosiet stelt het resultaat op e Gevel Totaalbeurs officieel voor.

Schuimkern

Het bedrijf uit Dodewaard levert zijn producten in een massieve standaarduitvoering en in varianten met een passieve schuimkern. Die kern biedt volgens Kroon voldoende consistentie om schroeven trekvast te kunnen vasthouden. Met deze eigenschappen is een product ook goed te boren en op maat te zagen. Voor de buitenwacht noemt het bedrijf het ‘HQ-foam’. Eén van de eigenschappen van dit schuim is de hoge vochtbestendigheid. Hierdoor kunnen er volgens de fabrikant probleemloos afwateringsgaten en/of sluitpotten in worden geboord.

 

De Ekosiet-dorpels voldoen aan de eisen die BRL 8013 stelt aan ‘laag reliëfdorpels’. Ekosiet is een merknaam van PP Gevelbouw uit Dodewaard. Dit bedrijf produceert al meer dan dertig jaar gevelelementen uit composietsteen.

 

Gegoten composietsteen is over het algemeen beton waarin het bindmiddel cement en water wordt vervangen door polyesterhars. De producten die de fabriek in Dodewaard verlaten, bestaan voor 90 procent uit natuurlijke grondstoffen, zegt Kroon: “Dit is aanzienlijk meer dan regulier gegoten composietsteen.” Niet in de laatste plaats wijst het bedrijf erop dat de Ekosiet-producten een uitstraling hebben als die van natuursteen.

 

Ekosiet te zien in Hal 04, Stand A073 tijdens de Week van de Bouw